Bewust bezig

Informatie over Omega 3 en 6

Het is niet verwonderlijk dat Omega vetzuren zó sterk in de belangstelling staan. Want dat ze een heel belangrijke bijdrage leveren aan een goede gezondheid is inmiddels door tal van onderzoeken bevestigd. Maar zijn alle Omega vetzuren even belangrijk? Welke soorten zijn er? Wat is het verschil tussen de plantaardige soort en de variant met visolie? En waar zijn ze goed voor?

Omega 3 en 6 zijn vetzuren die elke dag nodig zijn, maar die net als vitamines niet zelf door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Gelukkig zijn producten zoals Zonne Pond met Omega 3 EPA & DHA verrijkt, waardoor het veel eenvoudiger is om er voldoende van te eten. Het Voedingscentrum raadt aan om dit soort producten dagelijks te gebruiken voor op brood of het bereiden van maaltijden.

De verschillende soorten vet

Vroeger werden alle vetten als 'slecht' gezien, maar tegenwoordig maken we een onderscheid tussen verzadigde (slechte) en onverzadigde (goede) vetten. Omega 3 en 6 behoren tot de groep van de meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 helpt het cholesterol-gehalte (LDL) te verlagen, terwijl Omega 6 de aanmaak van cholesterol juist helpt voorkomen. Welke positieve effecten kennen we al?

Wetenschappers ontdekken een groeiend aantal positieve eigenschappen van Omega 3 vetzuren. Het langst bekend is het effect van Omega 3 DHA op de ontwikkeling van de hersenen en de opbouw van zenuwweefsel van ongeboren kinderen. Die goede invloed geldt ook in latere jaren. Daarnaast versterkt Omega 3 het immuunsysteem en levert het een belangrijke bijdrage aan een gezond hart en vaatstelsel. Weer andere onderzoeken wijzen in de richting van het voorkomen van artritis en zelfs depressies. Ook bekend is de goede invloed van DHA op het gezichtsvermogen van ongeboren kinderen, maar dat effect is bij volwassen nog niet goed onderzocht.

Welke soorten Omega 3 zijn er?

Alfo-linoleenzuur Omega 3 vetzuur komt in drie vormen voor: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De eerste soort komt voor in plantaardige olie, zoals gewonnen uit lijnzaad of walnoten. ALA wordt door het lichaam omgezet in EPA, en vervolgens in het DHA waar het uiteindelijk om te doen is. Omdat de omzetting van ALA naar EPA en DHA ten koste gaat van de opnamecapaciteit voor cholesterolverlagende Omega 6 vetzuren, zijn we het meest gebaat bij voeding die zowel EPA als DHA bevat. Er zijn overigens ook stoffen die van nature veel DHA bevatten en dus geen omzetting in het lichaam nodig hebben, zoals visolie. De ala-keten

Wat is de juiste verhouding?

Meer is niet altijd beter. Integendeel: zowel voor de omzetting van ALA naar DHA als voor de opname van Omega 6 telt vooral de verhouding. Tegenwoordig krijgen we te veel Omega 6 binnen in verhouding tot Omega 3, waarbij 1:20 eerder regel dan uitzondering is. Vereiste de oermens nog een 1:1 verhouding, voor de moderne mens raden wetenschappers een bandbreedte van 1:4 tot 1:10 aan.

Wat is de juiste hoeveelheid?

Daarover lopen de meningen uiteen: van 200 mg tot maar liefst 1.800 mg EPA en DHA. De Amerikaanse hartstichting adviseert royaal 500 tot 1.800 mg per dag, terwijl onze eigen Gezondheidsraad 450 mg toereikend acht. Een vuistregel voor de juiste inname is 0,3% van de dagelijkse calorische inname.

Voedingswaarde en allergeneninformatie

De voedingswaarde en allergeneninformatie vindt u op de verpakkingen van alle Gouda’s Glorie producten.

voedingswaarde

De voedingwaarde wordt onderverdeeld in energie (in kilojoules en kilocalorieën), eiwitten, koolhydraten en vetten. Indien van toepassing specificeert Gouda’s Glorie ook de hoeveelheid suikers, natrium (zout) en vet, waarbij we de laatste groep vaak weer onderverdelen naar soort.

Voeding en allergie

Bent u gevoelig voor bepaalde bestanddelen in voeding, dan is dat al vervelend genoeg. Daarom doet Gouda’s Glorie er alles aan om u goed te informeren. Niet alleen in de winkel waar u de informatie op de etiketten leest, maar ook via deze website. Op de pagina's met productinformatie ziet u precies of de margarine of bijvoorbeeld de saus van uw keuze allergenen bevat.

Hebt u vragen naar aanleiding van de voedingswaarde en allergenen van een product van Gouda’s Glorie, aarzelt u dan niet om contact te zoeken met onze Consumentenservice.

Waar te koop?

Bekijk hier winkels waar je Gouda’s Glorie kunt vinden.

Bekijk verkooppunten